Fotoğraf nedir?

FOTOĞRAF

Fotoğraf, doğada insan gözüyle görülebilen canlı ve cansız nesnelerin ve şekillerini, ışık ve kimyasal maddelerle reaksiyona girerek, ışığa karşı duyarlı tabakada(film, kağıt vb) yansıyan görüntüdür.

Fotoğraf kelime olarak yunanca'dan gelmiştir. 'photos'ışık, 'graphes' yazmak, yani ışık ile yazmak
anlamı taşımaktadır. Fotoğraf hayatımızın vazgeçilmez bir nesnesidir. İnsanların yaşamında 'belge' yada 'hatıra' olarak etkide bulunmuştur.

FOTOĞRAFIN TARİHSEL GELİŞİMİ

Fotoğraf tarihi günümüzden çok eski zamanlara dayanmaktadır. İbni hayyam tarafından 8yy. gümüş elementinin güneşte karardığını bulmuştu. Bu buluş sayesinde ilerleyen zamanda ışığı mevcut düzende 'gümüş ve bromür' elementlerince hapis edileceği bulunmasında kilometre taşı olacaktı. Takip edilen zamanda usta sanatçı Leonardo da Vinci'nin bir kutu içinde yapmış olduğu deney sonucu, kutu içerisindeki görüntünün ters yansımasını bulmasıyla birlikte büyük bir çağ atlanmıştı.


18 yy Rönesans hareketi ile birlikte yapılan çalışmalar devam ederek, buluşlarda peşi sıra gelmişti. Kutu içerisine yerleştirilen bir mercek sayesinde 'ışığı hapis' etme düşüncesi eski Yunan tarihine kadar dayanırdı. Bu bilgilerin ekseninde yürüyen dönemin bilim insanları bir mekanizma geliştirilmek istenmişti. Gümüş elementinin, bir folyo üzerine sürülüp, daha sonra güneşte kuruması beklenen folyonun, nesneleri tuttuğu saplanmıştı. Günümüzden yaklaşık 250 yıl önce yapılan bu çalışma sayesinde artık görüntülerin dondurulabileceği yani 'ışığı hapis' etme düşüncesi artık hayal olmaktan çıkmıştı. 19 yy. gelişen bu bilgilerin ışığından faydanılarak, kağıt, gümüş, bromür ile fotoğraftan negatif bulunduğu saplanmıştı.
1829 yılında Niepce tarafından başlatılan çalışmalar, Mande, Daugerre çalışmaları birleşerek fotoğrafı bir düzlem üzerinde kayıt altına alınabileceğini bulmuşlardı. Yaklaşık olarak 5-30 dk yada 5-45 dk araasında çekildi hava koşullarına bağlı olarak bu zaman azabilir yada artabilirdi. Uzun süren zahmetler sonucu ışığı bir kağıt düzlem üzerinde yansımasının bulunmuştur. Daha sonra negatif filmi pozitif filme çevirilmeside olumlu sonuçlanınca, artık fotoğraf adına yeni bir çağ açılmıştır.

George Eastman, 1852 yılında 10 poz çekebilen kodak makinelerini icat edip piyasa sürülmesiyle birlikte fotoğraf bir sektör haline gelmiştir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder