Teleconverter nedir?

Teleconverter objektifin önüne takılan ve ''x'' değerlerince ifade edilen görüntü odağını o ''x'' değerine göre yakınlaştıran lensdir.  Piyasada  1.4x- 1.5x- 2x- 4x gibi değerleri bulunan teleconverterlere örnek verecek olursak, 70-300mm bir tele objektifin önüne takılmasıyla birlikte, objektifimizin değeri 140-600mm değer kazanmaktadır. Teleconverter yan sanyii ürünlerinde 2x'den 4x'e kadar boyutlarını bulmanız mümkündür. Canon eos modelleri için şuan 1.4x ve 1.5x boyutları mevcuttur. Nikon için ise 1.5x ile 2x arasında ürünü bulunmaktadır. Teleconverter AF objektif değerlerinde polarize filtre görevide görebilir bazen. Fakat derinliğini netleştirilen  fotoğraflarda da kalitesini azaltı bilinmektedir.   Fiyatları ortalama olarak 600-1300 tl arasında değişiklik göstermektedir.

Örnek olarak teleconverter kullanılan
ve kullanılmayan iki
faklı fotoğraf...
Teleconverterle şöyle örnek verecek olursak f:5.6 değeri olan bir objektifi 2x değerinde bir objektifte 1 stopluk düşme olur. f/5.6 değerini f/8 olur. f/8 ise f/11 olmaktadır. F değerini biz burada  ile çarpmamaktayız. Bilindiği üzere her f değeri bir öncekinin karekök 2 ile çarpımıdır.  2 nin karekökü 1.4141 ise, f değerini 1.4141 çarparak  bir sonraki f değerini bulabiliriz.  1.4x teleconverter stop kayıbı 0.4'tür. 

f/2.6+(1.4141x0.4)=  f/3.3 gibi bir değer almaktadır.  Çoğu forum sitelerinde teleconverter ile ilgili tartışmalar sayfalar boyutu almıştır.  Fiyatı ucuz olduğundan dolayı odak uzunluğunuda ''x'' değerince yakınlaştırdığı için fotoğrafçılar için vazgeçilmez bir parça olarak çantalarında eksik etmezler. Fakat gülü seven dikenine katlanır misali teleconverterlerinde sıkıntılı yanlarını yukarıda değindik. Şayet görüntü kaybında bir rahatsızlık yaşamazsanız kullanmanızda bir sakınca yoktur. Görüntü kaybını en aza indirmek için manuel modunda da fotoğraf çekerek fotoğrafınızdaki görüntü kaybını en aza indirmekte mümkündür.


SOKAK FOTOĞRAFÇILARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder