Ucube ise ulemaya danışın!

Yazıya başlarken sanatsal ifadelerle yada edebi bilgiler içeren sözcüklerle başlamayacam. Umarım yazımın sonuna öyle biter.

Ağrı'da yapımı hala süren bir heykel,  Tayip Erdoğan tarafından ucube tanımı ile tekrardan dikkatleri üzerlerine çekmeyi başardı. ''Bir ucube'' bağdaştırdı, bu yetmiyormuş gibi birde kültür bakanı Ertuğrul Günay'ın açıklaması: ''başkanımız onu demek istememiştir'' demesi, başbakanın ise kendi bakanını yalanlaması, sonrasında heykelden anlamak için güzel sanatlar fakültesinden mezun olmamıza gerek yok demesiyle birlikte bu ülkede ''sanat ve sanatla'' ilgilenen, sanat insanlarına ne gözle bakıldığını birkez daha gördük. Sanırım biz fotoğrafçılarda artık bu potanın altında girmiş oldu. 

Fotoğraf çekmek için bulunmaz yerlerin bulunduğu bir ülkede yaşamamıza rağmen, nedense fotoğraf çekmemiz her yerde yasak oluyor. Bir yerde DSLR makinemizle (kısaca profesyonel makine) fotoğraf çekmeye kalkıştığımızda, omzumuza bir el yaklaşır: ''yasakkk kardeşim!...'' der. Neden diye sorduğunuzda ise cevap gayet basittir: ''güvenlik önlemleri için'' peki hangi güvenlik önlemleri için,çekim yapılan yer üstelik askeri bölge değil(!) Çekim yapılan yer izmirde bir metro istasyonu! Görevli ise devam ediyor: belkide terörist olabilirsiniz ve burayı bombalamak için çekebilirsiniz demesi!  Bir sıradan bir görevlinin (küçümsemek anlamında kesinlikle) sanat için fotoğraf çekmesi engelleniyorsa, ki fotoğraf çeken kişiler heryerde baskı altındadır.  Sanat alanında ilerlememiz çok normal sanırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder