8 Karede ''Mısır''

OLAYLARIN ÖNCESİ: 17 Ocak'ta Mısır'ın başkenti Kahire'de Meclis binası önünde bir kişi kendini yakmaya çalıştı. Hareket, Aralık ortasında Tunus'ta benzer bir girişimde bulunan ve ölümüyle de halkı sokaklara dökerek Zeynelabidin Bin Ali'nin 23 yıllık iktidarını bırakıp kaçmasına neden olan gencin hareketini çağrıştırdı...

BİR GÜN SONRA yani 18 Ocak'ta da kendini yakmalar devam etti. İskenderiye'de kendini yakmaya çalışan bir işsiz, hastanede öldü. Kahire'de, bir avukat hükümet binası önünde kendini yakma girişiminde bulundu. 20 Ocak'ta da iki kişi kendini yakarak yaraladı. Dana sonra Mısırlı muhalif lider Muhammed El Baradei, ''Tunuslular yaptıysa, Mısırlılar da yapmalı'' sloganıyla ortaya çıktı.

1.GÜN (25 OCAK): 17 - 18 Ocak'taki bireysel gösteriler Baradei'nin açıklamalarıyla birlikte toplu   gösterilere dönüştü. Hükümet karşıtı gösteriler başladı. Binlerce insan seferber oldu. Polisle çatışan 2 gösterici Süveyş'te öldü, Kahire'de bir polis göstericiler tarafından dövülerek öldürüldü: 200 kişi gözaltına alındı. Aynı gece güvenlik kuvvetleri Kahire'de sokaklara dökülen binlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. ABD, Mısır hükümetini halkın isteklerini dinlemeye çağırdı.



2.GÜN: Yasağa rağmen binlerce gösterici birçok kentte gösteri yaptı. Polis göz yaşartıcı gaz, cop ve hatta taşlarla göstericileri dağıtmaya çalıştı. Protestocular da taş atınca 15 polis yaralandı. Kahire'de olaylar sırasında 2 kişi öldü. Süveyş'te göstericiler resmi bir binaya molotof kokteyli attı, 55 gösterici, 15 polis yaralandı.


3.GÜN: En az bin kişi gözaltına alındı. Sina'nın kuzeyinde bir kişi öldü. Polise karşı tanksavar roketleri kullanıldı. Süveyş'te göstericiler itfaiyecilere ait binayı ateşe verdi. İsmailiye'de çatışmalar çıktı. Baradei, Kahire'de geçiş dönemine hazır olduğunu söyledi. Fransa ve ABD'den şiddet karşısı açıklamalar geldi. Gece saatlerinde iktidar, göstericilere karşı ''kararlı önlemler'' aldı.

4.GÜN: Polisle on binlere ulaşan göstericiler ülke genelinde çatıştı. Polis göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve  tazyikli su kullandı. Muhammed El Baradei ile Müslüman Kardeşler gösterilere katıldı. İskenderiye'de Valilik binası ateşe verildi, Kahire'de de iki karakol ile iktidar partisinin binası ateşe verildi. İnternet ağı kesildi. Yabancı gazeteciler güvenlik güçlerinin sert müdahalesine maruz kaldı. Mübarek, ordudan polisle birlikte güvenliği sağlamasını istedi, Kahire, İskenderiye ve Süveyş'te sokağa çıkma yasağı ilan etti. Birçok Batılı ülke endişelerini ifade etti. Mısır genelinde en az 20 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Ocak ayının 25'inden bu yana ölü sayısı 27'ye çıktı. Mübarek, devlet televizyonundan halka kısa bir konuşma yaptı ve hükümeti görevden aldığını, yeni hükümetin kurulacağını belirterek, reform sözü verdi.

5.GÜN: Karakollara saldırıda 17 kişinin öldürüldüğü bildirildi. İngiltere Başbakanı Mübarek'le görüşüp endişesini dile getirdi. Bir şeker fabrikasında atölyeler ateşe verildi. Tahrir Meydanı'ndaki binlerce kişi parlamentoya yürümek istedi. Polis plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla engel oldu.

6.GÜN: Kahire Müzesine giren yağmacılar iki mumyaya zarar verdi. Bazı işadamları da ülkelerinden ayrıldı. Mısır'da polis yeniden sokaklardaki görevine geri döndü. Obama, Erdoğan dahil birçok liderle görüştü ve Mısır'da ''düzenli bir geçişe'' verdiği desteği dile getirdi. Diğer devletlerin başkanları da itila çağrısında bulundu. Cezaevlerinden 3 binin üzerinde tutuklu kaçtı. İstanbul'da da Mısır Büyükelçiliği önünde gösteriler yapıldı.

7.GÜN: ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali'nde başvuru masası oluşturuldu. Tahrir Meydanı'nda protestocu sayısı 100 bini geçti. Asker, yağmalamak için ulusal müzeye girmeye çalışan 50 kişiyi gözaltına aldı. Muhalefet, Mübarek'e cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıdığını açıkladı. Mübarek, yeni başbakan Ahmet Şefik'i ''muhalefetle diyalog kurarak demokrasiyi uygulamak ve ekonomide güveni yeniden sağlamakla'' görevlendirdi, yeni bir istihbarat başkanı atadı. El Cezire'nin 6 muhabiri gözaltına alındıktan sonra serbeste bırakıldı


8.GÜN: Kahire'ye çevre kentlerin karayolu ulaşımı iptal edildi. Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen muhalif hareketin "1 milyon yürüyor" çağrısı için, Kahire'deki Tahrir Meydanında yüz binlerce kişi toplandı. Mısırlı muhalif lider Muhammed El Baradei, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, ülkeyi terk etmeli" dedi. Ankara'daki Mısır Başkonsolosluğunun önünde eylemler devam etti. Türkiye'ye getirilen vatandaşların sayısının 2 bin olduğu açıklandı.


9.GÜN: Kahire'de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlısı  ve karşıtı gruplar arasında çatışma çıktı. Çatışmada ölenler oldu. Meclis oturumları askıya alındı. Yine Kahire'de görevli Türkiye Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu kaçırıldı. Gösterileri izlemek için Kahire'de bulunan İsrailli 4 gazeteci tutuklandı. Mısır ordusu, Mısırlıların mesajlarını ilettiğini, taleplerinin duyulduğunu belirterek, ülkede normal yaşantıya dönülmesini istedi. Mübarek yanlısı göstericiler atlar ve develer ile Tahrir Meydanı'na girdi. Mısırlı muhalif Muhammed El Baradey, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in hamlelerini, "iktidarda kalmaya çalışma oyunu" olarak nitelendirdi. Protestolar nedeniyle, bürokrasinin ve bankacılık sektörünün faaliyetlerini durdurduğu, buna bağlı olarak da Türk işadamlarının, bu ülkeyle ticareti geçici olarak askıya aldı.

10.GÜN: Tahrir Meydanı'nda 2 protestocu öldürüldü. Yabancı gazetecilere saldırıldı. Ordu, olaylara  karışanları tutukladı. En büyük muhalif örgütlerinden Müslüman Kardeşler, Ulasal birlik hükümeti kurulmasını istedi. Mübarek taraftarlarının bıçaklarla Tahrir Meydanı'na gittiği haberleri geldi. Zaman Gazetesi Kahire Temsilcisi Cumali Önal ve fotomuhabiri İsa Şimşek'in de aralarında bulunduğu muhabirler tartaklandı. Bir yabancı dövülerek öldürüldü. AB'nin Mübarek'e çağrısı sertleşti. Silah sesleri yeniden duyulmaya başladı. Muhalif Vefd Partisi, hükümetle diyalogu askıya aldığını açıkladı. Vodafone, Mısırlı yetkililerin kendilerini hükümet yanlısı kısa mesajlar göndermeye zorladığını iddia etti. Cumhurbaşkanı yardımcısı, şiddet olaylarının komplo olduğunu belirtti.

Fotoğraflar: AFP-AP-REUTERS alınmıştır.
Haber: Bir internet haber ajansından alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder