Sensör nasıl temizlenmeli

Biz fotoğrafçıların en çok başımıza dert olan sorunlardandır sensörün temizlenme meselesi. Çok farklı sayıda söylendiler bulunmakla birlikte, nasıl yapılması gerektiği, temizlenme esnasında nerelere dikkat edilmesi gerektiği  konusunda ise internette de bilgiler yer almaktadır. Sensör temizleme işlemlerinde öncelikle şunları kendimize sormamız gereklidir:

1-Sensörümde toz olup olmadığını nasıl anlayacağım.
2-Varsa ne yapmalıyım?
3-Yoksa ne yapmalıyım?
 Bu soruları alt altta getirerek çoğaltabiliriz. Ancak bizim aklımıza gelen ve önemli olarak gördüğümüz yukarıda ki 3 sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

1-Sensörde toz olup olmadığını anlamak için diyaframı F:22 getirip, boş bir beyaz kağıdı, yada gökyüzünü çekip fotoğrafı  PC görüntüyü %100 büyüktükten sonra, tozlanma olup olmadığını, lekelerden anlaşılmaktadır. Şayet F22 de bir leke göremiyorsanız,  hala dikkatli olmalısınızdır. 

2-Şayet sensörde toz olduğunu, yada PC de fotoğraf üzerinde leke görülüyorsa, piyasada bulunan sensör temizleme setlerinden en iyisi olarak lanse edilen ''green clean'' kullanabilirsiniz. Sensör temizleme esnasında, üzerinizde ki kıyafetlerden, bulunduğunuz alanın ışıkları, yere yakınlığı, makinenizin pil göstergesi (full olması önemli tercihdir)
2.1.- Sensör temizleme işlemine başladıktan sonra bilinmelidir ki sensör temizleme işleminden nasıl çıkılacağıdır. Her makine için bu değişiklik göstermektedir.  Sensör temizlenmesi işlemlerinde el pompası (puar) yada basınçlı  hava tüpünü kullanarak, temizlenme işlemini yapabilirsiniz. İşlem sırasında dikkatli ve titiz olmanız, elinizi titretmemelisiniz, sonuçta 2 parmak kalınlığında bir ayna ile çalışıyorsunuz ve ne kadar dikkatli olursanız o kadar sizin için iyi olacaktır. Bu işlemler sırasında bulunduğunuz ortama dikkat etmeniz konusunda uyarıları bulunmuştuk yukarıda...

3.Sensörünüz de toz yok ise (1nci madde de belirtiğimiz çekimi yaptıktan sonra toz olmadığı kanısına vardıysanız) daha dikkatli olmalısınız. Kullandığınız objektifleri değişimler esnasında toz geçmeyecek şekilde değişimi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.

Ancak şuda unutulmamalıdır ki makinenizi ilk aldığınız zamanlarda objektif değişimlerine ne kadar nazik etseniz de zamanla artık aldırmamaya başlayacaksınız, sonuç itibari ile sürekli aynı objektifi kullanacak değilsiniz, objektif değiştirmenin tadına varıp, farklı diyafram aralıklarında çekimler gerçekleştirmeniz de sizler için de bizler içinde iyi bir deneyim olacaktır. Sonuç itibari ile sensörünüze toz geçtiğini/yapıştığını  fark ederseniz yukarıda ki teknikleri uygulayabilirsiniz, ancak daha emin sonuç almak isterseniz bir kere de olsa uzman bir ele verip, daha detaylı temizlik yaptırabilir, onlardan da birşeyler kapabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder