Fakir insanın Alexa'sı

Sinemaya yeni başlayan yada başlamak isteyen kişilerin bir kamera arayışı içerisinde olduğu bilinir. Çevresine yakınmalarla birlikte acaba hangi kamerayı almalıyım sorusunu sorarken? Bir yandan da param olsa ben daha iyisini çekerim sözünü sık sık çevresinde ki arkadaşlarına da söyler. Onlarda para var ondan öyle çekiyor serzenişini çok duyarız, aslında durumun bu şekilde olmadığını onlar da bizler de çok iyi biliyoruz. Zaten en iyi fotoğraf makinesi ile en iyi fotoğraf çekilseydi, en iyi daktiloya en iyi roman yazılırdı sözünü hatırlayalım...

Geçtiğimiz günlerde özelliklerini anlattığımız iki kamera daha vardı, dilerseniz teknik tabirlere yabancı kalmamak için o yazılarımızı okuyabilirsiniz.  Sony A7S2 ve Samsung NX1 ama şimdi sizlere anlatacağımız kameranın özellikleri daha önce anlattığımız kameralardan biraz daha farklı... 

Lafı fazla uzatmadan, Black Magic Ursa'ın özeliklerini anlatmaya başlayalım... 


Black Magic Ursa, artık tüm kameralarda ön plana çıkan sağlamlığıyla karşımıza çıkmış. Dayanıklı alüminyum gövdesiyle çekime her an hazır olması ve sizi yormayacak ağırlığa sahip. Ayrıca içerisinde bulunan soğutma sistemiyle zorlu çekimlerde iç parçaların ısınmasını engelliyor.  Havaların sıcak olduğu zamanlarda soğutma (hava kanalları) sistemi sayesinde hava tahliyesini gerçekleştirebiliyor. Böylelikle DSLR makinelerde gerçekleşen ama harici bir kayıtçı ile bu ısınmayı engelleyebileceğimiz durumu, ekstran bir opsiyonel materyale ihtiyaç duymadan ulaşmış ve kullanmış olabiliyoruz.


Black Magic Ursa,  kullanıcısına göre değiştirilebilen 4K dijital film kamerasıdır. Böylelikle setteki kalabalık film ekipleri hem de bireysel kullanım için tasarlanmıştır. Sette iş akışını hafifletici olduğu da görülmektedir.  Kamera üzerindeki 10 '' katlanabilen monitörü sayesinde kullanıcısına kolaylık sağlamaktadır. Ekstran bir kayıtçı cihazına ihtiyaç duymazsınız. Piyasada 4K çekim yapabilen ve 4:2:2 / 10 bit aralığına çekimi gerçekleştiren kayıtçı cihazların ortalaması yaklaşık 1500 tl başlıyor. Böylelikle 1500 lira kâr elde etmiş oluyorsunuz.


Black Magic Ursa, kullanıcısına göre ayarlanabilen 35 mm 4K görüntü sensörü, 12G-SDI ve dahili çift RAW ve ProRes kaydedici özelliğine sahiptir. Ayrıca kameranın sensör ve objektif mountları değiştirilir. Bu değişikliğin bize kazandırdığı özellik ise; EF Mount ve ya PL Lens Mount, hatta B4 broadcast Lens Mount'u kullanabiliriz. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Eski filmli makinelerin objektifleri, yeni nesil fotoğraf makinelerine uyumlu olması için bayonetlerinin değişmesi, yada ekstra adaptör aracılığı sayesinde kullanabilme avantajı sağlarken, kameranın üzerinde bulunan mount sistemini değiştirmeden gelişen teknoloji sayesinde yeni objektifleri kullanabilme avantajımız olmuş oluyor.

Black Magic Ursa, devrim niteliğindeki bu özellik turret'ı lens mount ve sensörü birleştirip, tek ve kameraya 4 vidayla monte edilebilen, değiştirilebilir bir modüle dönüştürür. Bir profesyonel kamerada değiştirilebilir turret olması gelecekte değişik sensör ve lens mount seçenekleriyle kullanabileceğiniz  anlamına gelir. Sensörleri değiştirmek vidaları ve parçayı çıkarmak kadar kolaydır. Sadece gelişen teknolojiyle yeni çıkacak olan kameraya hem para vermemiş olursunuz, hem de gövdesi elinizde olduğu için yeni nesil kameraların sensörünü alıp monte edebilirsiniz. Vida çıkarıp takmak kadar kolay bir işlem. Bizlere bu özelliğin neler kazandığını ilerleyen zamanda göreceğiz. 

Black Magic Ursa,  omuz aparatları, follow focus, matte box, tripod gibi artık birçok kamerada olmazsa olmaz özelliği de bünyesinde taşımakta.

Black Magic Ursa, öne çıkan bir diğer özelliği ise profesyonel sinema ve DSLR lensleri desteklemesi, profesyonel lensler için tasarlanmış desek yeridir hani. PL, EF ve Broadcast olmak üzere mountu bulunan üç ayrı modeli bulunmaktadır. Böylelikle DSLR kameralarınızın lenslerini de bu kamerada kullanmak mümkün hâle gelmiş oluyor. 

Black Magic Ursa, bize sağlamış olduğu bir diğer özelliği ise; bu kamera sayesinde büyük sayıda film ekipmanı taşıma derdine çözüm olarak üretilmesidir. İki dahili kaydedici, profesyonel ses kaydı, iki izleme monitörü, büyük 10 '' monitör gibi birçok aksesuarı bulunduran tam bir profesyonel prodüksiyon kamerasıdır. Black Magic Ursa kamerasında bulunan bir çok aksesuar, daha sonra tamamen değiştirilebilecek özelliğe sahip olarak üretilmiştir. 

Aşağıdaki özellikleri yazamadan geçemeyeceğiz...

-     Super 35 mm CMOS sensör
-    Sıkıştırılmış ve Sıkıştırılmamış Raw Kayıt
-    Çirf CFast 2.0 Hafıza Kartı Yuvaları
-    4000x2160 60 fps video
-    ProRes 444+422 Kayıt Formatı
-    12-SDI Çıkış, Timecode ve REF Giriş
-    Magnezyum alaşımlı göve
-    2x XLR Phantom Power Ses Girişleri
-    Dokunmatik Arayüz
-    1080p Flip-Out Ekranı

Son olarak eklemek istediğimiz şeyse ; çok paranız yoksa ve az paranız varsa bir Black Magic Ursa 4K alıp alexa kameram var diye hafa atabilirsiniz. Hatta çekim kalitesi ondan daha iyi , diye de söyleyebilirsiniz. Fiyatına gelince objektif harici gövde fiyatı şuan için 13500 tl civarlarında. almak isteye şimdiden hayırlı uğurlu olsun...