Objektif kısaltmalarının anlamı

Piyasada bulunan birçok objektifin fiyatını DSLR makinelerini ikiye üçe katladığı görülüyor. Bunların dışından birçok objektfin aynı zamanda kısıltmaları mevcuttur. Bu tür kısıltmalar zaten elektronik bilgilerle donatılan makinelerin yazıları yetmiyormuş gibi birde bunlar objektif üzerindeki kısıltmaları ekleyince kafalarımız iyice karışıyor. Bu yazıda objektif üzerlerinde bulunan kısaltmlarının anlamlarını ve ne işe yaradıklarını belirteceğiz.

CANON LENSLER:

EF: EOS makineleriyle uyumlu objektiflerinin üzerinde bulunan kısaltmadır. Elelktronic Focus anlamına gelmektedir.

EF-S: EOS makineleri ile uyumlu bu objektif, Short Back Focus (Kısa arka focus [focus: odak]) Bu objektifler sadece EF-S sistemine sahip olan makilerce kullanılır. EF objektifine sahip makinelerde kullanılmamaktadır.

IS: Image Stabilization (Görüntü Sabitleyici) Makinede gerçekleşecek olan titreşime karşı görüntüde oluşacabilecek flu-bozuklukları engelleyebilecek özelliğe sahiptir.

MP-E: Macro Photo Electronic özelliğine sahip olan bu objektif makro çekimler için kullanılır. Bu objektifte auto focus özelliği bulunmamaktır.

AFD: Arc-From Drive USM önce kullanılır. Oldukça gürültü yaratan bir objektiftir.

USM: Ultra Sonic Motor bu objektifler AFD tipi objektifler gibi ses yaratmazlar. Piezoelektrik elemanları kullanılmaktadır. Micro-USM ve Ring-USM olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Micro daha ucuz fakat yavaştır. Righ ise pahalı  ve hızlı çekim olağını sunarak AF modundayken manuelde çalışabilmektedir.

L: Canon makinesinin en üst düzey objektif tipidir. Darbelere karşı dayanıklı olduğu kadar yağmurada dayanıklılık sağlar. Üzerlerinde bulunan kırmızı halka ile ayırt edilmektedir. L serisi  genelde beyaz renklidir.

TS-E: Tilt-Shirt objektifler yüksek fiatları ile özel amaçlı objektfilerdir. Alan derinliğin kontrolü için kullanılmaktır. Bu objektiflerde Auto focus özelliği bulunmamaktadır.

NİKON LENSLER:

AF: Auto Focus kısaltmasıdır. Objektif üzerinde bulunan fokus motoru ile çalışmaktadır.

AF-I: 1992-1996 Yıllarında kullanılan ve daha sonraki yıllarda AF-S ile yeri doldurulan objejtif tipidir.

VR:  Vibration Reduction-Titreşim Azaltıcı sistemine sahip objektiftir. Bu sayede daha net fotoğraf çekilmesinde yardımcı olur.

AF-S: Auto Focus Silent açılımıdır. Objektif sessiz çalışması ile tanımlanır.

DX: Odak uzunluğun 1.5x çarpılması yada 1.5x crop çarpanlı görüntü sensörüne sahip objektif tipidir.

D: Nikon'un 3D Matrix ölçüm sistemine sahip makinelerde kullanılır.

G: Bu objektiflerde diyafram halkası yoktur. Elektronik olarak makinenin üzerinde bulunur. D serisi özelliği ile benzerlik taşımaktadır.

ED: ED camları sayesinde kromatik sapmaları azaltır. Bu objektif tipi Sigmada APO olarak kullanılan ve renk sapmaları azaltacak özelliğe sahiptir.

MİCRO: Makro çekimlerde kullanılmaktadır.

N: Nikon'un son geliştirmiş olduğu objektiftir. Nano teknoloji kullanılarak üretilmiştir.

IF: Dahili objektif özelliğine sahiptir. Objektiflerde sadece objektifin içinde kalan optik elemanlar hareket etmekte, böylece fokus sırasında objektifin boyu değişmemektedir.

PC: AF-S tipi objektifle aynı özellik taşır. Perspektif kontrollü objektiftir.

UV: Bu objektif kızlıötesi ve ultraviyole fotoğrafçılık için nikon tarafından tasarlanmıştır.

SİGMA LENSLER:

DG: Işık yansımalarını önlemek için yapılan objektif tipidir. Hem SLR makinelerde hemde D-SLR makinlerde kullanımı mevcutur.

APO:  Apokromatik objektif tipidir. Kromatik sapmaları azaltıcı özelliğe sahiptir. Yani renk sapmalarını azaltır. Bu özellik tele objektirlerde kullanılmaktadır. APO olmayan makinelere oranla daha keskin renk tonlarını  çekilmiş fotoğraflarda görmemiz mümkündür.
  
HSM: Hipersonik motor sayesinde daha hızlı çalışır. Sessiz fokus özelliğine sahiptir.

ASP: Sigmanın üretmiş olduğu bu objektif diğer tiplerine göre daha küçük ve hafif olması yönünden  dikkat çekmektedir.

 DF: Dual Focus yani çift fokus özelliğiyle AF modundayken objektifin fokus halkası döndürülebilir özelliğine sahiptir. Daha hassas olması daha net fotoğraf çekilmesini sağlar.

OS: Görüntü sabitliyici anlamına gelir. Nikon'da VR, Canon'da IS olarak adlandırılır.  

RF: Nikon'da ki IF sistemine benzer özellik taşımaktadır. Bu objektif ultra geniş objektiflerde kullanılmaktadır.

IF: Bu objektifte Nikon'da ki IF objektif tipine benzemektedir. Çekim esnasında objektifin boyunun değişmemektedir. Ortadaki optik elemanların hareket etmesi sayesinde objektifin boyu değişmemektedir.

CONV: Bu objektifler APO objektifler ile kullanılarak AF özelliği taşımaktadır. Teleconveter olarak adlandırılır.

DC: Küçült boyutlu görüntü sensörleri ile çalışmaktadır. DSLR kullanılmaktadır.

TAMRON LENSLER:

Dİ: Dijital makineler için tasarlanmıştır. Sigma makinelerdeki DG ile benzerlik taşımaktadır.

Dİ-II: APC-S boyutundaki görüntü sensörüne sahip DSLR makineler ile uyumlu çalışır.

VC: Titreşim önceliyici özelliğe sahiptir. Nikon'da VR, Canon'da IS, Sigma'da OS olarak bilinmektedir.

AD: Anomalous Dispersion-Anormal Dağılım, belirli dalgadaki ışığın girişini engelleyerek APO objektiflerde olan kromatik saptamalarda yardımcı olur.

ASL: Bu objektifler hafif olması yönünden kompakt yapıdaki makinelerde kullanılır.Asferik camlar sayesinde daha hafif ve taşınması kolaydır.

XR: Işığı kırma özelliğine sahiptir.

IF: Fokus yaparken objektifin boyu değişmez.

LD: Düşük Dağılımlı camların kullanıldığı lenslerdir. Kromatik sapmalar LD olmayan objektiflere göre daha küçüktür. Renkler daha keskin ve daha iyidir. Boyutları diğer tele objektif tiplerine göre daha kısadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder