Parosoley nedir ne işe yarar?

Parosoley objektifin önüne takılan ve gelecek olan istenmeyen ışığı yada güneş ışığını kırarak objektifin görüş açısından çıkarmasında yardımcı olan önemli bir fotoğraf materyalidir. Parosoleyin kullanılmadığı durumlarda ise fotoğafın dış kısımlarında yani kenarlarında karanlık yada gölgeli bir hal almasına sebep olur. Hoş olmayacak bu görüntüyü engellemek için farklı boylarda
parosoleyleri objektifimize takabiliriz. Parosoleyler genelde çiçek biçimli yada altı delik bardak tipinde olmakla birlikte objektif çaplarına göre farklı çaplarda bulunur. Parosoley aynı zamanda objektife gelebilecek fiziksel darbelere karşıda koruma sağlar. Parosoleyler genelde DSLR makinelerde kullanımı yaygın olsada SLR, PRO-SUMMER(ultra zoomlu makineler şimdilerde böyle adlandırılmakta), KOMPAKT makinelerde de kullanım olağını vardır. (detaylı bilgi SLR linkide mevcuttur bakabilirsiniz). Parosoleylere güneşli havalarda ihtiyaç duyulmaktadır. Kapalı bir havada parosoley gereksimi yoktur. Şayet kullanıldığı taktirde objektif içine yeterli ışık girmeyeceği için fotoğrafın kenarlarında karanlık görüntüler oluşur. Yani güneşli havalarda kullanmadığımız taktirde oluşacak olan görüntü, güneşsiz havalarda kullandığımız zaman ortaya çıkacak olan fotoğraf kusuru aynıdır.

Şayet makinenizin objektif çapına uygun bir parosoley bulamadıysanız evinizde kendinize uygun bir parosoley yapabilirsiniz. Uygun bir karton ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapacağınız ilk iş: Uygun bir karton/kağıt/mukava alarak objektifinizin çapına uygun bir huni yapmanızdır. Daha sonra bunu sele bandı ile yada farklı yapıştırıcılarla monte edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken unsur yapacağınız parosoleyin güneş ışını yada istemediğiniz ışığı geçirmeyecek kalıntıkta ve ışığı absorbe edebilecek özellik taşımalıdır. Örneğin beyaz kağıt/karton/mukava ile yapacağınız parosoley pekte işinizi görmez. Çünkü bildiğiniz üzere beyaz her türlü ışığı geçirecek özelliğe sahiptir. Eğer beyaz renkte ısrarcı olursanız bunu birkaç kat yaparak yada daha kalın beyaz kağıt/karton/mukava kullanmakta yarar vardır. Bu işinizi daha iyi göreceğinden kuşkum yoktur.
 Parosoley dışında bildiğini gibi olarize filtrede paroseleyin işini görebilecek niteliğe sahiptir. Polarize filtre: objektifin ön kısmına takılan, obkektif lensinin çizilmesini, darbe görmesini, su kaçmasını, karşı kullanılır. Gelen ışığı kırma özelliğine sahiptir. Farklı çeşitleri mevcuttur kullanacağınız yerde işinizi görecek olan polarize filtre kullanabilirsiniz. Ucuz yada pahalı fark etmez eğer işinizi görürse gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder