Kadraja sığmayanların türküsü



Tunus ile başlayan isyan dalgalarının esintileri şuan Libya'dan esmekte. Tunus ve Mısır'da iktidarı deviren halktan cesaret alarak Kaddafi dikta rejimine karşı ayaklanmış durumda. Domino etkisi göstererek peşi sıra tüm Arap ülkelerine uğrayacağı görünen isyan dalgalarında duracak gibi görünmüyor. Arap ülkelerinin yöneticileri olayların kendi ülkelerine gelmemesi için halktan gelen seslere kulak ardı da etmiyor artık.
Bahren'de  siyasi tutuklular serbest bırakıldı fakat bununla yetinmeyen muhalefet daha fazlası için şuan sokaklarda...

Mısır ve Tunus ekonomik bakımdan bir biri ile ''ruh ikizi'' olarak görünmekteler. Mısır ve Tunus'ta halkın büyük bir çoğunluğu günde 3doların altında çalışmaktalar. Yılların birikimi ola öfkelerini bu yıl kusan Arap halkı teker teker sokaklara çıkarak devrim yapıyorlar. ''Araplar Devrimide Elleriyle Yaptılar'' Gerçekleşen bu isyan hareketlerini incelerken Libya bunların arasından sıyrılmakta nedeni ise: Libya'nın ekonomik durumu ne Tunus ile ölçüşebilir, nede Mısır durumdadır. 42 yıllık Kaddafi rejimine ve onun dayatmalıklarına dayanamayan Libya halkı da sokaklara dökülmüş durumdadır.

1969 yılından beri Libya'da iktidarda olan Kaddafi'nin ise: ''Mısır ve Tunus'da ki gibi iktidar koltuğunu bırakmayacağını ve kanlarının son damlasına kadar savaşacaklarını'' söylemişti. Oğul Kaddafi'nin yapmış olduğu açıklama ise: ''son kurşunlarına kadar savaşacaklarını'' söylemişti. Paralı askerlerine güvenerek söylenen bu söz, ''son kurşun kalana dek'' ise son kurşunlarını iktidarın devrilmesi ardından kendi topraklarında ölmeyi tercih ederek kafalarına sıkacaklar sanırsam.

Libya'da gerçekleşen olayların detayına indiğimiz zaman, Kaddafi'nin geçmiş dönemlerde gerçekleşen katliamları, kendi halkı üzerine uygulaması akıllarda soru işareti bıraktı(?) Halkın üzerine uçak savarlar ile saldırıda bulunması 1937-8 yılları arasında ''Dersim İsyanında''  halkın üzerine bomba atması, Bosna iç savaşında halkın üzerine keskin nişancılar ile ateş açılmasını Libya'da şuan gerçekleştiriliyor. Ölü sayısı hakkında ise kesin bir bilgi verilmez iken. Burjuva medya olup bitenleri göstermek yerine mansur kalan Türk vatandaşlarını nasıl kurtardıklarını, nasıl kurtacaklarına dair olan planları göstermekterilmekte. 

Dilimizin döndüğünce Arap ülkelerinde olup bitenleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder