Savaş Fotoğrafçıları - Robert Capa

Savaş fotoğrafçıları serisine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu sefer bizlere çekmiş olduğu fotoğraf ile dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırmayı başaran ''Robert Cap''ın hayatına göz atacağız. Gerçek adı ise André Friedman'dır.

Birçok savaş bölgesinde yer aldı bununla birlikte gene birçok çatışmanın ortasında kalmıştı, çekmiş olduğu fotoğrafları ile günümüze ışık tutmayı başaran sanatçı aynı zamanda dünyaca ünlü '' magnum photos '' kurucuları arasında yer almaktadır.

Gençliğinde ''foto-muhabirlik'' ilgisi olan sanatçı edinmiş olduğu leica makinesi ile fotoğraf çekimlerine başladı. Ülke ülke, sokak sokak savaşın, çatışmaların fotoğrafları çekmişti. Sevgisilide kendisi gibi fotoğrafçı olan capa, bir fotoğraf ajansında işe başlamıştı.
1913 yılında Budapeşte 'de Dünya'da gözlerini açtı. Yahudi bir terzinin oğlu olan Capa, 1938 yılında ispanya iş savaşında çekmiş olduğu fotoğraf ile dönemin dergi olan picture post tarafından en iyi savaş fotoğrafçı ilan edildi. İspanya iç savaşında elindeki tüfeği ile vurulduktan sonra çekmiş olduğu o fotoğraf ona erişilmez bir ün kazandırmıştı. Elbette tarihe damgasını vuran fotoğraf bu olmazdı! Rus Devrimi üzerine konuşma gerçekleştiren Leon Troçki seslenmesinide cebine saklamış olduğu bir '' leica '' makinesi ile gerçekleştirmiştir.
20.yy en akılda kalan, en çok tartışılan fotoğraflarından biri olmuştur. İspanya iç savaşı Capa için aynı zamanda, sevgilisi Gerda Taro’nun ani ölümü ile başarıyı ve yıkımı bir arada yaşadığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır.Bir yandan başarı ile yaşamını sürdüren sanatçı, diğer yandan ise hayat arkadaşının ölümü ile sarsılmıştı,  ''muhteşem ikilem'' dedikleri bu olsa gerekti...

Ölümünün ardından çekimleri ile yeni nesil fotoğrafçılara yön gösterici olan capa, belkide ailesinde annesinden almış olduğu sevgi ile daha çok hayata sım sıkı sarılarak kimselere kendini ispatlama çalışması içerisine girmemiştir. Belkide sanatçıyı bu denli ünlü yapan, daha doğrusu bu tür ünlü fotoğraflar çekmesine sebep olmuştur, belkide etken? Sizce ne olabilir?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder