Öteki Türkiye'den kareler

Osmanlı'nın son döneminden ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergide yayınlandı. National Geographic 123 yıllık arşivlerinin kapılarını aralayarak Tarihe tanıklık eden fotoğrafları bir araya getirerek fotoğraf sevdalılarına sundu. Daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan 100 fotoğraf, Karaköy Antrepo 3'te   11 Mayıs-11 Hazirana
kadar sergilenecek...

NTV tarih dergisi yayın kurulu üyelerinden Necdet Sakaoğlu, Türkiye'de manzaralar sunan bu 100 fotoğrafları öyküleştirdi.

Sakaoğlu, “Türkiye tarihi bundan daha iyi anlatılamazdı” dediği sergi için şunları söyledi; Bizim tarihimizi yabancı fotoğrafçılar fevkalade görüntülemiş. İnsani fotoğrafların ön plana çıkarıldığı çalışmalar, tam bir tarih panoraması… Tarihçi gözüyle değil sivil bir bakış açısıyla dondurulan kareler, geçmişi yeniden yorumlama imkanı veriyor.

Yaşlar küçük, ifadeler yaşlı. Yan yana dizilmişler, endişe, şüphe ve merakla asılan yüzler kameraya bakıyor. Yıl 1924. İstanbul’un yoksul mahallelerinden kim bilir hangisi…

FOTOĞRAF: MERL LA VOY

Sakaoğlu “Mekan ve insanların zamanla nasıl değiştiğini görmek çok etkileyici. Şimdilerin metropol şehri başkent Ankara, 1928’de bir kasaba görünümündeymiş” dedi. Sakaoğlu’nun örnek gösterdiği, fotoğrafçı Maynard Owen Williams’a ait fotoğrafın arkasında da “Bir kasaba görünümündeki Başkent” bilgisi yer alıyor.
Arşivin tozlu raflarından özenle seçilen, İstanbul’dan Samsun’a Türkiye’nin dört bir yanını yansıtan bu  büyüleyici 100 kareye bakmaya doyamayacaksınız. Hikaleri ile bütünleşen ve herbiri bünyede farklı etki yaratan fotoğrafları bir an önce görmelisiniz. Birbirinden etkileyici bu fotoğraflar arasında bir tercih yapmak elbette çok zor. Ama beni en çok etkileyen ‘İstanbul Çocukları’ adlı fotoğraf oldu. Altında yazan “Yaşlar küçük, ifadeler yaşlı” cümlesi de bu fotoğrafı öyle güzel özetlemişti ki... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder