Basmane'ye renk geldi


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Basmane ve çevresini daha iyi tanıtmak amacıyla düzenlendiği etkinlikler, bando eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşle başladı. Mezarlık başı ile Aziz Vukolos Kilisesi arasındaki tarihi mekanlarda “Basmane” konulu fotoğraf ve resim
sergileri açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri” şehir bandosu eşliğinde yürüyüşle başladı. Mezarlıkbaşı katlı otopark önünden yürüyüşe katılan İzmirliler, Manisa Akhisar Oteli, Dönertaş Sebili ve Altınordu Spor Kulübü binasındaki resim ve fotoğraf sergilerinin açılışına katıldı. Basmane Garı, Yıldız Sineması ve 1270 Sokak’taki sergi açılışlarının ardından Aziz Vukolos Kilisesi’nde açılış töreni düzenlendi. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından hazırlanan “Basmane” konulu belgesel gösteriminin ardından Ressam Bedriye Gülay Beşikçi’nin “Melekler” ve Prof. Dr. Simber Atay’ın Aziz Vukololos Kilisesi’nin eski ve yeni fotoğraflarından oluşan “Basmane’de bir müze” isimli fotoğraf sergisi açıldı. 



İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, etkinliğe destek veren araştırmacı-yazar Orhan Beşikçi ve sergiye katılanlara teşekkür ederek sertifika verdi. Tarihi, mimari ve arkeolojik değerlere ev sahipliği yapan Basmane’deki kültür varlıklarının tanıtılması, korunması ve koruma bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında sergilerin yanı sıra panel, tiyatro gibi etkinlikler yer alıyor. “Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri” 30 Ekim tarihine kadar sürecek. Fotoğraf ve resimlerle “Basmane” Basmane Günleri etkinlikleri çerçevesinde gezilebilecek sergiler şöyle: Basmane Garı’nda Tayfun Kocaman fotoğraf sergisi “Basmane Evleri”, Melih İnanlı fotoğraf sergisi “Basmane Garı’ndan Geçmişe Özlem”, Yusuf Tuvi – Birol Üzmez fotoğraf sergisi “Basmane Oteller Sokağı”, Metin Çakmak resim sergisi “Basmane’de Renkler”, Korhan Beşikçi koleksiyonu “Siyah- Beyaz” ve Saadet Erciyas’ın “Ebru sergisi”. Yıldız Sineması’nda Zafer Gazi Tunalı fotoğraf sergisi “Basmane- Basmane”, Yaşar Ürük fotoğraf sergisi “kuş Gözüyle Basmane”, Atilla Özdemir fotoğraf sergisi “Gönül (Cami, Mescit ve Hazireler). Aziz Vukolos Kilisesi’nde Prof. Dr. Simber Atay fotoğraf sergisi “Basmane’de bir müze”, Bedriye Gülay Beşikçi resim sergisi “Melekler”. Manisa Akhisar Oteli’nde Birol Üzmez’in “Aile Evleri”, 1270 Sokak’ta Nezaket Tekin- Çağdaş Ülgen- Zülfikar Soylu’nun “Sokağın Yüzü”, Altınordu Spor Kulübü’nde Okan Yüksel arşivinden “Altınordu Spor Tarihi”, Basmane Garı V.İ.P Salonu’nda Fergül Yücel’in “Eşyalar sahibini tanır” isimli enstalasyonu, Dönertaş Sebili’nde ise Doç. Dr. R. Eser Gültekin’in “Eski İzmir çeşmeleri” sergisi.


Kaynak: http://www.izmir.bel.tr alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder