Sebastiao Salgado


Biz onu '' Körfez Savaşı '' sırasında petrol kuyularında çıkan yangında, müdahalede bulunan itfaiye işçilerinin '' Tükenmişliklerini '' çektiği fotoğrafla hatırlarız . . .

Sebastiao Salgado; (8 Şubat 1944 - ) Brezilya 8 çocuklu ailenin 6ncı çocuğu olarak dünyaya geldi. Sanatçımız üniversite öğretimini 1968 yılında A.B.D. Ekonomi Yüksek Lisansı olarak
başladı.  1971 Yılında  bu bölümde Doktorasını tamamlamıştı. Kısa süreli olarak bu bölümde hayatını kazanmıştı. Yaklaşık 2 yıl boyunca Ekonomist olarak hayatını sürdürmüştü. Eşinin ona bir fotoğraf makinesi hediye etmesiyle başlamıştı. Zaten bir çok fotoğrafçı içinde fotoğrafa başlangıçları, hediye edilen bir fotoğraf makinesi ile merhaba dememişler miydi?  Onun için hayat bir bakıma sıfırdan başlamıştı.  Eşinin ona almış olduğu fotoğraf makinesi ile kendisi bir Afrika yolculuğu ziyareti  sırasında fotoğraf ile işli dışlı olmuştu. Bu yıllar içerisinde sanatçımız; Sygma Ajansında çalışmıştı. Bu ajansın ardından kendisi yaklaşık 4 yıl Gamma ajansında çalıştı. Burada da çalıştığı süre zarfında ekonomik olarak durumunu düzeltemedi. Kurtuluş yolu olarak Magnum Fotoğraf Ajansına üye olmakta buldu. ABD Başkanı  Ronald Reagan düzenlenen suikastı fotoğraflamıştı. Bu ona hem onun isminin yayılmasını, hemde Magnum Ajansını biraz daha ayakta tutmasında yardımcı olmuştu.

1977 -1984 yılları arasında Brezilya'dan uzaklaşarak dağ köylerini gezmişti.

1980 yılında Fransız Sınır Tanımayan Doktorlar Topluluğu ile Afrika'da bulunmuştu. Burada 15 ay kadar kalan Salgado:  '' Sahra, Izdırap İçindeki İnsan '' adında bir çalışmayı tamamladı.

Öteki Amerika (1986) yılında bir albüm hazırladı.

Fotoğraf yaşamının en büyük projesine 1986 yılında başladı. Yaklaşık 7 yıl kadar süren bu fotoğraf projesinin ismi İşçiler idi.  1993 yılında çalışmasını bitirmişti.  Sanatçımız bu albümü hazırlama aşaması ise şu şekildeydi: 26 ülkeyi dolaşarak,geniş çaplı bir işçi profilli çıkardı. Sanatçının İşçiler adlı albümünü tarım işçileri, sanayileşen ancak hala eski sanayi araçlarını kullanan ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerdeki işçilerin fotoğraflarını çekmişti.

1997 yılında Brezilya'da Yurtsuzların Mücadelesi adında bir bir fotoğraf projesine imzasını atmıştı.

2000 yıllında vatansız insanlar/ göçmenlerin ve mültecilerin yaşamını fotoğrafladı.

2002 yılında çocuk felci üzerine bir çalışma gerçekleşti.


Sanatçımızın fotoğraflarını incelediğimiz de ise; fotoğraflarını çekmeden önce o kişiler ile aynı koşullar içerisinde yaşayıp, onların arasında hiçbir farklılığın olmadığını göstererek, yaşamlarını fotoğraflıyordu. Salgado'nun fotoğrafların da; kendi ideolojisin de fotoğraflarına yansıttığını belirtmeden geçemeyeceğiz... Bu ideolojinin içerisinde Marksizm bulunmaktadır...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder