Sinemacılar Sansüre Karşı Ayakta!

34.İstanbul Film Festivali'nde dün gösterilmesi geçtiğimiz gün gösterilmesi planlanan ''Kuzey/Bakur'' belgeseli bakanlığın sansür sopasına maruz kaldı.

'Bakur'un sansüre maruz kalmasının ardından başlatılan imza kampanyası başlatılmış durumda. Sansür sonrasında ise birçok eser sahibi ise festivalden çekildiğini söyledi.

Sansüre karşı atılan imzalar ise;

Bakur, Koloni, Motör, İs, Komşı, Haziran Yangını, Hu, Beyaz, İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi, Berroj, Çırılçıplak, Yollara Düştük,, Homo Politicus, Soluk, Nefesim Kesilene Kadar, Kar Korsanları, Eksik, Misafir, Sarmaşık, Limonata, Yeni Dünya Neden Tarkovski Olamıyorum, Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, Ufak Hakikatler gibi filmlerinin yapımcı ve yönetmenlerini filmlerini gösterimden çekme kararı almıştı. 

Ulusal Belgesel Jürisi üyeleri Pelin Esmer, Emel Çelebi'nin yanı sıra Erden Kıral, Nuri Bilge Ceylan, Zeynel Doğan Onur Ünlü gibi yaklaşık 100 sinemacı metni imzaladı. Bakanlığın bu sansür girişiminin ardından anlık olarak gerçekleşen bu tepkiler aslında olması gerektiği gibi gerçekleşti. Şimdi söz sırası Bakanlığa gelmiş durumda, bu durum karşısında şapkasından tavşan mı çıkaracak yoksa yeni bir yasayla mı dönecek bilinmez. Bekleyelim ve görelim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder