Fotoğraf çekmek hafıza nasıl zarar verir



Araştırmalar, akıllı telefonlarla ya da fotoğraf  makineleriyle gördüğümüz her şeyin fotoğrafını çekmenin önemli olaylara ilişkin hafıza oluşumuna zarar verdiğini gösteriyor. 

Unutmamak amacıyla hayatımızın çeşitli anlarını fotoğrafla kayıt altına almak giderek yaygınlaşıyor. Öyle ki, iş Narrative Clip adı verilen ve yakaya takılabilen bir mini kamera ile her 30 saniyede bir otomatik fotoğraf çekmeye kadar vardı. Peki bu aşırıya kaçmak mıdır?

ABD'deki Fairfield Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Linda Henkel'in yaptığı araştırmalar buna işaret ediyor. Henkel'e göre, fotoğraf çekek bir olayla ilgili ayrıntıları sonra hatırlama yeteneğinin kaybolmasına neden oluyor. 

Hafıza oluşumuna zarar

2014'te başladığı araştırmasından Henkel, bir müzede öğrencilerin bir kısmına gördükleri sanat eserlerinin fotoğrafını çekmelerini, bir kısmına ise bu eserleri seyretmelerini söyledi. Ertesi gün fotoğraf çekenler baktıları eserlere dair ayrıntıları hatırlamakta zorluk çekiyordu. Henkel bunu fotoğraf çekmenin yol açtığı bir olumsuzluk olarak değerlendiriyor. 

''Fotoğraf makinesinin bir tür harici bellek aracı olarak görüyoruz. Onun olayları bizim için hatırlamasını bekliyoruz. Bu yüzden de olayı hatırlamamıza yardımcı olacak şeylere angaje olmuyoruz'' diyor. Henkel. Fakat fotoğraf çekmenin kısa dönemli hafıza oluşumuna zarar verse de uzun vadede hatırlamamıza yardımcı olabileceğini de ekliyor. 

Fakat öğrenciler üzerinde yapılan deneyde, baktıkları nesnenin bir ayrıntısını görüntülemeleri istendiğinde, bunun için ayrıca yoğunlaşıp özel çaba göstermenin hafıza zayıflatıcı etkiyi ortadan kaldırdığı görüldü. 

Hayatı belgelemek

Batı Avrupa ve Amerika'da hemen hemen her evde bir fotoğraf  makinesi var ve on yıllardır fotoğraf çekiliyor. Ancak dijital makineye geçişle birlikte fotoğaf çekme nedeni ve kullanma biçimi de değişime uğradı. Artık fotoğraflar özel günlere ve olaylara, aile yaşantısına ilişkin olmaktan çok, arkadaşlarımızla iletişim kurmak, kendi kimliğimizi oluşturmak ve sosyal bağlarımızı geliştirmek için kullanılıyor. Genç kuşaklar fotoğrafı iletişim aracı olarak kullanma eğilimi taşıyor... 

Yazının geri kalan kısmı için BBC internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Fotoğraf  bbb.com adresinden alınmıştır.


-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder