Otomatik netleme nedir?

''Otomatik Netleme'' bilinen diğer adı ''AF-autofocus'' olan örnek olarak: otomatik (fatura) ödeme talimatı gibi birşey. Ancak fatura ödeyebilmeniz için banka kartınızda yeteri ödenme miktarı varsa ödemeniz gerçekleşir. Otomatik netleme içinde fotoğraf makinenizin yeterli enerjiye sahip  olması gerekir :)

Otomatik netleme tam olarak; lens üzerinde bulunan ve fotoğraf makinesinde aldığı enerji ile içerisinde ki bir takım mercekleri hareket ettirip yada döndürüp , istenilen nesneyi/objenin netleme işlemi gerçekleştirmesine denir.


Bu yazımızda netleme işleminin fiziksel yada elektronik işlemlerinin nasıl gerçekleştirdiği konusuna girmeyi düşünmemekteyiz. Sadece sistemin nasıl çalıştığını, kolaylık ve zorluklarından biraz bahsedeceğiz.

DSLR fotoğraf makinelerinde bir çok netleme noktası bulunur. Bu kimisinde 5, kimisinde 7 yada 11 veya 51, sayı bir şekilde değişkenlik göstermiş olsada netleme konusunda bir değişiklik olmaz. Netleme noktasındaki artış ise; sadece netlemek istediğiniz cismi/nesneyi/objeye biraz daha yakınlaşmış ve net çıkmasını sağlamış olursunuz. Tam tersi durumda ise yani netleme noktası az olan bir fotoğraf makinesinde ise bu işlemler sizin için dezavantaj olacaktır. Ancak iyi bir fotoğrafçı için netleme noktasının pekte bir önemi bulunmaz bizce.

Siz elinizi deklanşöre basarken yada şöyle diyelim basmak için parmak ucuyla dokunma işleminden sonra direk netleme noktasına, netlemek için zaten hareket ettirmiş oluyorsunuz. Hatta bu esnada artık çok alıştığınız o dıt dıt senini duyarsınız. Ancak uzun süre fotoğraf çekiminden sonra bu sesi artık duyup duymamanız bile manasız olacak. Belkide beyniniz artık sinyal bile vermeyecek...

DSLR 'lerde bir çok farklı netleme noktası vardır. Bunlar sırasıyla '' One Shot AF '' , '' Al Servo AF '' ,  '' Al Focus AF ''

Bunları sırasıyla:

      One Shot AF: Sabit , değişkeni/hareket olmayan görüntüler için kullanılır. (manzara, portre vs)
      Al Servo AF: Sabit değişkenli görüntüler için kullanılır. (Hareket halinde olan bir görüntü)
      Al Focus AF: Sürekli hareket hali olan görüntüler (Futbol maçları, Araba yarışları vs)

Hiç bir fotoğrafçı arşivinde bulanık yada net olmayan fotoğraf istemez. Otomatik netleme yapmak istemeyenler için ise '' elle netleme '' (MF - Manuel Focus) netleme işlemini yapabilirsiniz. İnce ayar yapıp, daha detaylı ve odak derinliğine inerek netleme yapmak isterseniz '' elle netleme '' sizler için ideal olacaktır. Fakat unutmamakta fayda var. İki çekim içinde sabit bir nokta daha doğrusu bir '' odak noktası '' oluştuğunu unutmayın. Bu karar tamamen siz fotoğrafçılara aittir. Netleme noktalarını seçtiğiniz zaman aslında  odak noktanızı da belirlemiş olursunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder