Henri Cartier Bresson ''Karar Anı''

(22 Ağustos 1908 - 3 Ağustos 2004) Fransız fotoğrafçı, belge fotoğrafçılığının belkide yapı taşları arasındadır.  Paris'te dünya ya gelen ve eğitim öğretimini yaşadığı şehirde tamamlayan Bresson 1927 yılında ressam  Andre Lhote ile birlikte resim atölye çalışmalarına katılarak,
resme ilgi duydu. 1929 yılında Cambridge giderek burada resim ve edebiyat bölümünü okudu. 

Çocukluk döneminde ''Brownie'' marka fotoğraf makinesiyle fotoğrafçılığa ilk adımını atan Bresson, profesyonel anlamda 1930 yıllardan sonra başlamıştı. İsmini Dünya'ya tanıtan diğer fotoğrafçılar gibi oda ülkesinde ki kabına sığamayarak, dışarıya adımını attı. ülke olarak da 'Afrika'yı  tercih etmişti. Yanına az bir para ve fotoğraf makinesini de alarak gitmişti. Afrika'da ormanda ki yaşamı belgelemişti. Ancak karasu hummasına yakalandıktan sonra vatanına dönüş yaptı. İlk Leica fotoğraf makisini  1933 yılında almıştı. 1937 yılında baş gösteren İspanya iç savaş'ını konu alan bir belgesel yapmıştı. 

1940 yılında II.Dünya Savaşı sırasında askerlik yaptı ve Almanlara esir düşmüştü fakat 1943 yılında Alman esaretinden kurtulmayı başartı.  Sanatçı aynı zamanda sinemaya da ilgi duymaktaydı. 1936-1939 yılları arasında yönetmen Jean Renoir'ın yardımcılığını yaptı ve Une Partie de Compange (Bir Kır Gezisi) ile La Regle de Jeu (Oyunun Kuralları) adlı filmlerde bulunmuştu. 1945 yılında sürgünlerin Frans'ya dönüşünü konu alan Le Retour (Dönüş) adında bir film çekti.

Sanatçı 1947 yılında Robert Capa ve David Seymour ile birlikte Magnum Photos adlı ajansı kurdular. İlerleyen zamanlarda sanatçı dünya'nın farklı yerlerine giderek bir kitap yayımladı.  Images a la Sauvette - fotoğrafların anlamı ve tekniği üzerine kapsamlı düşüncelerine yer verdi. Bu kitap ilerleyen zamanlarda sanatçının, fotoğraf ustası olarak hatırlanmasına yardımcı olmuştur. 

Topraklarımız da yetişen bize yaşadıklarını aktararak bizleri bir adım daha ileriyi görmemizi sağlayan Belgesel ve Foto-röportaj sanatçısı Özcan YURDALAN'ın: '' Fotoğrafın belgesel olarak kullanımı, içinde yaşamamız için bize dayatılan sınırlara itiraz etmenin ve sorumluluk hissederek hayata müdahil olmanın yaratıcılığı açık alanlarından biri oldu. Dünya tarihinde de, Türkiye'de ki kısa ve kesintili varoluşunda da benzer ihtiyaçlar için kullanılan bu alan, güvenilir tanıklar üstünden söz kurulan karşılıklı bir iletişim ortamı yarattı. Foto-röportajların anlattığı hikayeler bir itirazı olarak dile getirdi, muhalif duruşları ifade etti. Başka bir Dünya'nın mümkün olduğunu olduğuna dair fikirleri, görüntü ve yazıya dile getiren anlatılar foto-röportajlarla yaratıldı ''

Kaynaklar:

      Sanatçının Magnum Photo's bulunduğu eserleri için tıklayınız


      Sanatçının eserlerinin bulunduğu site için tıklayınız

      http://tr.wikipedia.org/wiki/Henri_Cartier-Bresson

      ÖZCAN YURDALAN - BELGESEL FOTOĞRAF VE FOTORÖPORTAJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder