Zamanımız artık teknoloji çağı olarak nitelendirilmektedir. Artık birçok şey, hatta ve hatta herşey teknoloji ile gelişip ilerlemektedir. Fotoğraf sanatı da (kısmen) bu çağa ayak uydurup gelişimine devam edecektir...
-Öncelikle bir listeniz olsun. Bu liste doğrultusunda çember oluşturun ve çemberin dışına çıkmamaya çalışın. Dışarıdan
merkeze doğru hareket edin.
merkeze doğru hareket edin.
-Makinenizin ergenomik olması ve taşınabilir olmasına, dikkat etmelisiniz.
-Duygusal bir seçim yapmamanız gereklidir. Birçok kişi yada çevrenizde ki arkadaşlarınız tek bir marka/modelde karar kılmış olabilir, ancak sizin aklınıza hangisi daha yatkınsa o makineyi almanızda fayda bulunmaktadır.
İlerleyen zamanda hayal kırıklığına uğrama durumunuzu da ön planda düşünerek almanız gerekmektedir makinenizi.
-Eğer ikinci bir el makine almayı düşünüyorsanız, o makinenin, kaçıncı çekimde olduğunu da bilmiyorsanız http://myshuttercount.com/ siteye girip ilgili adımları takip etmeniz yeterli olacaktır. Sayfa İngilizce yayın yapmaktadır.
-Makine alırken, Full Frame veya APS-C Sensör arasında bir seçim yapmanız gerekmektedir. Kısaca özetleyecek olursak: ''Full Frame'' makineler 24x36 mm'dir. 35mm film ebatına sahiptir. Nikon D3X, D4, D800, D700 Canon 5D Mark II, Mark III, 5D Mark Full Frame makinelere örnek verilebilir.
kadraja daha çok görüntü sığdırabilme özelliğine sahipken, APS-C özelliğine sahip makineler bu özelliğe sahip değillerdir. Çerçeveye sığabilecek görüntü oranı bellidir ve kısıtlıdır. Ancak Full Frame özelliğine sahip makineler oldukça pahalıdır, anlaşılan o ki lensleri de diğer lenslere oranla daha pahalı olduğunu belirtmek isteriz...
-Orta özellikli bir makine alabilirsiniz. Marka odaklı kalmayın. Bir makineyi ortalama olarak 5 yıl kullanabilirsiniz. Bu zaman diliminde siz lenslere yatırım yapabilirsiniz. Unutmayın, makine modeli değişse bile, lensler sabit kalır. Lensleri ilerleyen zaman diliminde tekrardan kullanabilirsiniz.
- Makine almadan önce, 'ne çekimi yapacağınıza' daha doğrusu ne üzerinde fotoğrafçılık yapmak istediğinizin sorusuna karar kılmanız gerekmektedir. Misal ''spor muhabiri'' olmayı düşünüyorsanız, çantanızda telefoto objektiflere yer vermeniz ve en az 2 adet DSLR makinenizin bulunması gerekmektir. Bir makinenizde 'telefoto' objektif takılı iken, diğer makinenizde ise 'geniş açıklı' bir lens bulunması gerekmektedir. Yakın çekimleriniz de telefoto ile yüzleri daha net alabileceğiniz gibi, stadın-salonun içerisinde bulunan atmosferi geniş açı ile genel bir görünüm kazandırabilirsiniz. Şayet siz doğa fotoğrafı çekmek istiyorsanız, geniş açılı bir lense ve farklı özelliklerde filtrelere, ayrıca iyi bir tripota ihtiyaç duyacağınızı belirtiriz.
Lenslerle ilgili gerekli bilgiyi daha önceden yayımladığımız yazımızda yardım alabilirsiniz...
Lenslerle ilgili gerekli bilgiyi daha önceden yayımladığımız yazımızda yardım alabilirsiniz...
- Son dönemlerde dijital makineler ve araç-gereçlerinden alınan vergiler bi hayli artı. %25 oranına yaklaşan bu vergiler ile bu alana ilgi duyanlar almak istediği birçok şeyi ya alamayarak yada almak istediği aksesuara biraz daha yakın özellikle olan bir aksesuar almaktan ziyade, biraz daha bekleyip, ürünü alabileceğiz maddi birikintiyi sağladığınız zaman almanızdır. Lafın özü şudur: '' geç olsun, güç olmasın '' dır. Sonradan eğer hayal kırıklığına uğramak istemiyorsanız, lafın özünü, aklınızdan çıkarmamalısınız.
- Alacağınız makinenin ismi yada modeli de elbette önemlidir. Piyasada ezeli iki marka bulunuyor gibi görünmektedir. Nikon ve Canon örnek gösterilebilir. Almak istediğiniz makine Nikon da olabilir Canon da olabilir. Ancak bu makinelerin dışında: Agfa, ARCA-Swiss, Agilux, Balda, Bolex, Casio, Fujifilm, Kodak, Konica, Lumix, Pentax . . .uzatılabilir daha geniş bir liste için bakabilirsiniz
Şunu da belirtmek isteriz. Başkalarını sözü ile yada önerisi ile makinenizi almaktan ziyade, aklınıza, zihninize ve çekim yapacağınız türe uygun bir makine ve model almanızda fayda bulunmaktadır. Unutmayın ki makineyi siz kullanacaksınız, başkaları değil!
- Her makinenin farklı farklı fonksiyonları ve kendine has milyon kere farklı özelliği bulunmaktadır. İlk çıkan makinelerin birkaç fonksiyonu dışında başka bir özelliği bulunmuyordu ancak yeni çağın makineleri, yani teknolojik donanıma sahip olmuşlardır. DSLR makinelerin artık FULL HD video çekebilir hale geldiğini de unutmamak gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder