Dorothea Lange (26 Mayıs 1895- 11 Ekim 1965) ABD'li fotoğrafçıyı biraz daha yakından tanımak için; Albert einstein'ın o meşhur dil çıkartığı fotoğrafı hatırlar mısınız? Hatırladınız demi o fotoğrafı, o fotoğraf 'Lange'nin objektifinden yansımıştı. Bir kadının gözüyle çekmiş olduğu fotoğrafları bizlerle paylaşmıştı. Sanatçının bir diğer dikkat çeken fotoğrafları ise Göçmen işçilerinin içinde bulunduğu bunalımı kendi subjektif bakışı ile dondurarak,kamunun dikkatini çekmeyi başarmıştı. 'Large' 1929'da ki ''Büyük Bunalımı''n kurbanlarını çekmişti hem belgesel fotoğrafçılık hemde gazete fotoğrafçılığından büyük ölçüde etkilendi.
Photo- Secession Grubu'nun üyelerinden Clarence White'ın yanında yetişti. Yirmi yaşındayken dünyayı dolaşmaya karar verdi. Gittiği yerlerde fotoğraflarını satarak geçindi. San Francisco'ya vardığında parası tükenmişti. Oraya yerleşti ve 1916'da bir portre stüdyosu açtı. Kocasının fotoğraflarını çekmekle başladığı portre fotoğrafı üzerine bir süre yoğunlaşmıştı. Bu zaman dilimin ardından sanatçı ülkesininde gerçekleşen bunalım yılları içerininde fotoğraflamıştı. Portre fotoğrında kazandığı tecrübeleri bu sefer belge fotoğrafı üzerine gerçekleştirmiştir.
Sanatçı büyük bunalım yıllarında sokak sokak dolaşarak o günleri fotoğraflamıştı. Aslında buna fotoğraflamak denilmez belgesel fotoğrafçılığı niteliği taşımaktaydı. Çekmiş olduğu bu fotoğraflar ile çalışmalarını başka boyut kazandıran sanatçı, O yıl içerisinde toplumun içinde bulunduğu o büyük bunalımı ''Beyaz Melek Yemek Kuyruğu'' adını verdiği eserle büyük ilgi uyandırdı. yoksul insanların durumuna kamunun dikkatini çekmekle görevlendirildi. Göçmen işçileri konu aldığı ve başlıklarını da onların kendi sözleriyle oluşturduğu Göçmen Anne - Florence Owens Thompson, Nipomo, Kaliforniya (1936) gibi fotoğrafları büyük yankı uyandırdı; devlet bunun üzerine göçmenler için kamplar kurdu.
1960'lı yıllarda Başta Asya ülkeleri olmak üzere Türkiye ve Mısır gibi ülkelere gidip fotoğraf çekimleri yaptı.
Aşağıdaki fotoğraflar sanatçının ''bunalım yıllarında'' çekmiş olduğu fotoğraflarıdır.
Lange 1939 yılında fotoğraflarının bir kısmının bulunduğu ''An American Exodus; A Record of Human Erosion '' adlı bir kitap çıkartarak bilgi ve birikimlerini bu kitapta paylaşmıştı. Sanatçı kitabı çıkartıktan 2 yıl sonra bir burs kazanmış fakat bu bursu reddetmişti. Pearl Harbor Baskını gerçekleşmesi nedeniyle bursu kabul etmeyerek savaşın ortasında yer edindi. II.Dünya Savaşı'nı fotoğraflamıştı. Sanatçı bir dönem Life dergisinde de yer edinmişti. Ne yazık ki hayata kansere yenik düşmesi ile son bulmuştu. Savaş Fotoğrafçısı olan ''Catherine Leroy'' da kansere yenik düşerek hayatını kaybetmişti.
Sanatçının ölünün ardından sevdikleri çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan bir web sitesi hazırlamışlardır. '' lange archive '' adlı siteden yada '' dorothea lange collection '' adlı sayfadan ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder