Küçük bir köy evinden çıkan büyük insanlar


Hepimizin çocukken hayalini kurduğu ve hayallere daldığı kimi zaman evimizin bir köşesinde, kimi zaman ise bir müştemilatta o hayaller, harmanlanıp dururdu. Kimimiz o hayalleri gerçekleştirdik, kimimiz gerçekleştiremedi kimimiz ise hâlâ o hayalleri peşine takarak daha farklı hayaller kurmanın peşine koşanlarda var. Hayaller o odanın içinde ekilen fidandı, şimdi dallanıp budaklanan koça bir ağaç oldu, dallarına konan, kuşlar ise onların hikayesinden ilham
alıyorlar.

Hikayemiz, Mardinli sinema tutkunu Mustafa'nın hikayesidir. Mustafa gibi, Anadolulu sinema tutkunu gençlerin öyküleri bir belgeselde harmanladı. Artık onlar, ulusal ve uluslararası festivallerde ödüller toplayan ve ''karpuz kabuğundan gemiler yapan'' azimli yaratıcılardır. 

Üniversite yıllardın da aldıkları 400 tl burslarını hayallerine yatıran Mustafa Uluç, Ömer Güneş, Sercan Yürek, Mahmut Çelik ve Celal Argın Mardin ve Cizre'de bir işe koyuldular. 

Suriye'den gelip Türkiye'de evlenen gelinlerin hikayelerini anlatacaklardı. 18 dakikalık ''Sınırın Öteksindeki Gelinler'' belgeseli birçok ulusal festivali dolaştı ve ödül kazandılar. Belgesel ayrıca, Fransa, Polonya ve Almanya'da bir çok festivalde, festival seçkisi olarak izlendi. 

Ekip, üniversiteden mezun olmasaydı daha çok iş çıkartabilirdi. Ama şuan hepsi kendi yaşadığı şehirlerde kendi gibi sinemaya meraklı olan gençlere öncülük etmek için, sinema atölyeleri kurup, onlara sinema eğitimi vermeye başladılar. Anadolu gerçekliğini o toprakların bağrında yetişen gençler kendi üsluplarınca anlatıyor ve bize aktarıyor. Amatör ruhlu bu dostlar, maddi destekten ötürü sıkıntılar yaşamış olsalar da hayallerinin bir kısmına ulaştıkları için çok mutlular... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder