ilk kameralı telefon, kyocera yp-210 |
2004 yılından itibaren yaygın hale gelmişti. Bu bilgileri verdikten sonra artık asıl konumuza giriş yapabiliriz.
Öncelikle birçoğumuzun video çekerken yapmış olduğu en temel hatayı söyleyelim. Dikey video çekme(k)! Çünkü siz 1/1 - 4/3 - 4/3 small video çekmiyorsunuz. (Bu oranlar her telefon modeli için farklılık gösterecektir. Bir tablet ile bir cep telefonun ekran boyutları aynı olmasa bile çekeceği video hemen hemen HD kalitesinde olabilir. Sadece arasında ki fark görüş açınız biraz daha genişler) Zaten dikey video tam olarak 1/1 - 4/3 - 4/3 small değerlere eş değer değildir. Bu oranlara yakındır. Eski kameralar 4/3 formatında çekim yapıyordu, sonrasında bu oranlar artarak 4/3 small ve 16:9 daha geniş görüntü olarak hayatımıza girmiş durumda. 16:9 formatında bir videoyu dikey olarak çekerek görüş alanınızın da kısıtlandığını bilin. görüş alanınız kısıtlandığı için, bunu her hangi bir medya oynatıcısında yada internet ortamında paylaştıktan sonra, oynattığınız vakit sağ ve sol tarafları siyah olarak çıkacaktır. İzlediğiniz vakit bundan ne siz zevk alırsınız, nede izletmek istediğiniz kişi zevk alabilir. Ayrıca çekmiş olduğunuz video da kötü olur. O yüzden video çekmeye başlamadan önce telefonunuzu lütfen yatay konumuna getiriniz. Farkı zaten sonra göreceksiniz...
Daha sonra dikkat etmeniz gereken husus ise sesiniz ve nefesiniz. Sonuçta bir zoom sese bağlı yada ses mikserine bağlı birkaç tane mikrofon ve boom yardımıyla çekim yapmıyorsunuz, bu makinelerde (zoom ses, ses mikseri, boom) belirli eşikteki sesi alabilir ve üzerinde kayıt yaparak daha duru bir ses almanız sağlar. Bu yüzden sesinize ve nefesinize oldukça dikkat etmeniz gerekmeyebilir. Fakat cep telefonu kameralarında belirli bir eşikteki ses ayarı yapma imkanı sunmadığından dolayı nefesinize ve sesinize dikkat etmeniz gereklidir, sonrasında telefonunuzun ses alan bölgesi ve kamera açısında eliniz veya parmaklarınızın bulunmamasına dikkat edin. Bu aletler çok tiz sesleri bile aldığı için elinizin hareketi esnasında istenmeyen sesleri videoya ekleyecektir sizin çekmiş olduğunuz videoda ses o kadar da önemli değilse, bu kurala uymanız gerekmeyebilir.
Eğer cep telefonu ile kamera çekmeye alıştıysanız, bilin ki o sizin vücudunuzun bir parçası haline gelmiştir. O yüzden kullanmış olduğunuz telefonun kamera ayarlarını bilmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır. Nerede nasıl çekim yapacağınızı bilmeniz, sizin en hazırlıksız bir anda ne yapmanız konusunda fikir verecek böylelikle izledikçe keyif alacağınız videolar çekeceksiniz.
Kamera ayarlarınızı hiç bir zaman otomatik olarak kullanmayın. Otomatik olarak kullanmanız, sizin manuel ayar olarak yapacağınız ayarlardan iyi olacak anlamına gelmez. Bir kere deneyin, zaten sonrasında sizde kamera ayarlarınızı manuel yapacaksınız. Eğer isterseniz kullanmış olduğunuz telefonun modeline ve özelliklerine uygun değişik modlarda kullanabileceğiniz farklı efektlerle çekme imkanı sunan programlarda kullanabilirsiniz.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken husus ise telefonunuz hafıza boyutu. Evet belkide bunu en başında söylemememiz gerekliydi ancak sıra en sonra doğru gelebildi. Telefonunuzun hafızasını en iyi bilen siz olacağınız için dikkat etmeniz gerektiğini de bilmeniz gereklidir. Çekmek istediğiniz videonun 4K (eğer telefonunuz özelliklerinde varsa yada farklı uygulamalar ile bu moda getirilebiliyorsa), Ultra HD, Full HD, HD, AVİ, böylelikle bu liste uzar gider. Siz videonuzu 320x240 - 400x300 - 512x384 - 640x480 - ..... - .... - 1024x768 - ... - 1920x1080 ... rakamlar uzar gider. Rakamlar uzayıp gittikçe kare başına düşecek piksel sayısı da görüntü çözünürlüğü ile doğru orantılı olarak artar. Kullanacağınız hafıza kartı ve telefonunuzun hafıza boyutu değişkenlik göstereceği ve sizin video kalitenizi kendiniz belirleyeceği için en iyisini siz bileceksiniz. Ancak yüksek kalite istiyorsanız hafıza kartı boyutu da fazla olması gereklidir.
Son olarak belirtmek isteriz, eğer DSLR yada HD kamera yerine kendi kameranız ile çekim yapmak istiyorsanız, zaten hangi materyalleri yanınızda barındırmanız gerektiği konusunda bilginiz de vardır. Fakat hatırlatmak isteriz yine; elinizin titrediği için bir öz çekim çubuğu yardımıyla (monopod gibi) çekim yapabilir, farklı merceklerden yararlanarak (bkz: cep telefonu ile fotoğraf çekmek ) daha uzaktaki bir nesneyi yada daha yakından çekmek istediğiniz nesneyi çekebilir yada ufak tripod yardımları ile video çekimi yapabilirsiniz...
Paylaşılan 3 görsel internet ortamından alınmıştır...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder